11 vragen om te beantwoorden voor je jouw huwelijksfotograaf kiest!

Weet jij welke vragen je best stelt aan jouw huwelijksfotograaf? 

Ik heb een aantal bruiden en collega fotografen geïnterviewd en een lijst van vragen en antwoorden samengesteld die je echt moet weten voor je een huwelijksfotograaf kiest voor jouw huwelijk!

 
 
Griekenland huwelijk op het strand

1.     Hoe kies ik een goede fotograaf wanneer ik er honderden vindt in mijn regio?

Ten eerste, zoek op forums of blogs zoals mywed.com, Fearlessphotographers.com en dergelijke websites waar fotografen profielen makkelijk vindbaar zijn met portfolio. Op websites zoals deze krijg je snel een beeld van de stijl van fotografie dat jou aanspreekt.

Kies hier jouw favorieten en maak een afspraak om deze fotografen te ontmoeten voor een kennismakingsgesprek. Het is wel belangrijk dat je de fotograaf ontmoet en niet zijn/haar assistent of studio eigenaar.

Jullie gaan veel tijd met deze persoon doorbrengen op jullie huwelijksdag en eventueel ook tijdens jullie verlovingshoot dus het is heel belangrijk dat jullie de fotograaf graag hebben.

2.     Hoeveel foto’s krijg ik?

De fotografen die ik heb ondervraagt leveren gemiddeld tussen de 50 en 100 foto’s per uur dat ze aanwezig zijn af. Dat lijkt heel veel maar een huwelijksfotograaf doet zijn/haar best om al de details en momenten vast te leggen. Dat worden snel veel foto’s. Gemiddeld is een huwelijksdag 12 uren. Dat betekent dat het heel normaal is om tussen 900-1200 foto’s te krijgen.


3. Ik zie vaak foto’s met een wazige achtergrond. Hoe krijg je dit effect?

Fotografen bekomen dit effect door gebruik te maken van professionele camera’s en lenzen die de achtergrond scheiden van het onderwerp.

Persoonlijk gebruik ik professionele camera’s en lenzen van Canon.

4.     Ik heb een fotograaf gevonden van wie zijn foto’s zacht en pastel kleuren hebben, eentje gebruikt natuurlijke kleuren en nog een andere zijn foto’s lijken precies met een oude film camera gemaakt te zijn. Wat is hier de bedoeling van?

Elke fotograaf heeft een andere manier van nabewerking en stijl. Dit wordt bereikt door de hulp van nabewerking software zoals Lightroom of Photoshop. De meeste fotografen doen basis licht en kleur bewerking hiermee maar deze software kan ook gebruikt worden om een meer unieke look te creëren.

Drie populaire stijlen op dit moment zijn:

-       Clean: Heel lichtjes bewerkt om zo een natuurlijk effect te krijgen.

-       Mat: Laag contrast, matte kleuren zoals bij vintage film.

-       Hoog contrast: Heel hoog contrast en felle kleuren om de foto’s te laten opvallen

Bokeh huwelijk ringen

Huwelijk Limburg Bruidsboeket

5.     Waarom is een huwelijksfotograaf zo duur?

Deze vraag komt het meeste voor op het internet! Huwelijksfotografie lijkt alsof het gemakkelijk geld verdienen is, één dag gewerkt en snel wat geld in de kas, toch?

Maar de meeste fotografen hebben meer dan 10000 euro aan foto materiaal bij op zo een dag en werken meer dan 60 uur per week (herinner je die 900 foto’s nog van vraag 2?) Het duurt een paar volle dagen om zo een huwelijks reportage te bewerken.

Voeg hier verzekering, BTW, software, advertentiekosten, albums, studio kosten, materiaal kosten en herstellingen aan toe en de meeste fotografen houden niet veel meer over dan een minimumloon voor zichzelf.

6.     Hoe zorg ik ervoor dat ik er goed uitzie in mijn foto’s?

Relax! Als je geen stress hebt, zal dit duidelijk zijn in jouw foto’s. Zorg voor wat ademruimte in de planning van de dag zodat je niet gestresst bent. Ik raad aan om minimaal 30 minuten te voorzien voor familie foto’s en minstens een uur voor de fotoshoot.

Heel belangrijk is ook om genoeg te eten en water te drinken tijdens de dag zelf!

Verder gaat de fotograaf jullie helpen poseren zodat jullie altijd op jullie best op de foto staan!


7.     Hoe worden mijn foto’s afgeleverd? Worden al de foto’s “bewerkt”?  Word er ook iets afgedrukt?

Het antwoord op deze vragen kunnen heel uiteenlopend zijn. Zo zijn er fotografen die helemaal geen nabewerking voorzien. Dus na het huwelijk krijg je al de foto’s op een Usb of erger nog een CD/DVD.

Slechte belichting is niet gecorrigeerd, photobomber op de achtergrond of puisten? De kans is groot dat deze foto’s goede kandidaten zijn voor een fail gallerij op het internet.

Zoek een fotograaf die zorgt voor nabewerking van al de foto’s!

Als fotograaf, wil ik dat jullie trots zijn op jullie trouwfoto’s wanneer je ze tentoonstelt bij jullie thuis. Verstop jullie trouwfoto’s niet! Ik vraag aan al mijn klanten om tenminste 1 of 2 afdrukken thuis op te hangen.

Wanneer je eens een slechte dag hebt, kan het helpen om een mooie foto te zien van die geweldige dag.

8.     Moeten we een “first-look” doen? Wat is een “first-look” eigenlijk?

Een “first-look” is een kans om elkaar te zien voor de ceremonie. De meeste koppels opteren hiervoor de laatste tijd. Het is een goede kans om de zenuwen voor de ceremonie even te vergeten en even te genieten van dit moment samen. Dit moment is voor mij ook één van mijn favorieten omdat deze foto’s altijd heel spontaan en emotioneel zijn.

Bovendien kan je op deze manier veel tijd winnen! Al de familie foto’s kunnen al gemaakt worden voor de ceremonie, dan heb je na de ceremonie al de tijd om tijd door te brengen met al de gasten in plaats van over te gaan naar de familie foto’s!

Zonsondergang koppel shoot huwelijk

Bokrijk huwelijksfotografie

9.     Heb ik echt een tweede fotograaf nodig?

Niemand heeft een tweede fotograaf nodig, maar een tweede fotograaf zorgt wel voor meer foto’s en een ander perspectief voor hetzelfde moment. Het beste is om aan jouw fotograaf te vragen wat zijn/haar werkwijze is.

10.     Hoe ver op voorhand moet ik mijn fotograaf boeken?  

De populairste fotografen zijn tot een jaar en zelfs langer al volgeboekt dus het is aan te raden om zodra jullie een datum gepland hebben onmiddellijk over te gaan naar het boeken van de fotograaf.

Hoe dichter bij de datum hoe moeilijker het gaat worden om jullie eerste keus te boeken.

Als jullie eerste keus fotograaf niet meer beschikbaar is op jullie datum, geen paniek! Vraag aan hem/haar of hij iemand anders kan aanbevelen met een gelijkaardige stijl.

11.     Dit kan je toch photoshoppen?

Als fotograaf wil ik alles zo perfect mogelijk vastleggen in camera. De pose, locatie, belichting en camera settings maakt al heel veel goed. Bijvoorbeeld: als iemand jullie photobombt dan ga ik de foto opnieuw maken. Het is veel gemakkelijker om ervoor te zorgen dat de foto in camera al goed is dan alles in photoshop recht te zetten. Veel fotografen vragen hier een extra vergoeding voor omdat dit heel veel tijd in beslag neemt.

Ik hoop dat dit artikel de zoektocht naar de beste fotograaf voor jullie huwelijk al gemakkelijker maakt. Laat het mij weten!

Als je nog vragen hebt mag je altijd mailen naar info@dimitripazasphoto.com

Meer lezen over de voorbereidingen van een huwelijk? Lees hier verder..