Geloften Zelf Schrijven!

Lees deze 10 tips eerst!

Geloften zelf schrijven
 
 

Geloften zelf schrijven!

Jullie eigen geloften schrijven lijkt heel moeilijk maar het zal het waard zijn wanneer jullie voor het altaar staan. Hier vind je een aantal tips om jullie hiermee te helpen.

 

1.     Lees veel voorbeelden van geloften voor inspiratie

Begin met het lezen van tradionele geloften, eventueel van jullie godsdienst, om te zien welk van deze geloften tot jullie spreken. Gebruik deze voorbeelden in jou eigen woorden of neem ze over als start punt. Wanneer je er een aantal hebt gevonden die tot jullie spreken, achterhaal wat het precies is aan deze specifiek zodat je je aan deze stijl kan houden.

 

2.     Spreek met je verloofde af hoe de geloften zullen overkomen.

Beslis hoe jullie willen dat jullie geloften overkomen bij jullie gasten. Denk je aan humor hier aan toe te voegen? Of heb jullie liever poetisch en romantisch? Gaan jullie deze samen schrijven of apart? Gaan ze helemaal anders zijn of gaan jullie elkaar hetzelfde beloven? Gaan jullie ze met elkaar delen of zijn deze een verassing tot het huwelijk?

 

3.     Neem notities over jullie relatie

 Denk aan hoe je je voelde toen jullie elkaar voor de eerste keer ontmoette, hoe zijn jullie verliefd geworden en wanneer wist je dat je de rest van je leven met hem/haar wou doorbrengen? Schrijf dit alles uit.

Hier is een lijstje met vragen om jullie wat op weg te helpen:

-       Waarom heb je beslist om te trouwen?

-       Welke moeilijke tijden hebben jullie samen doorstaan?

-       Met wat hebben jullie elkaar al gesteund?

-       Welke uitdagingen komen er nog aan in de toekomst?

-       Wat willen jullie samen bereiken?

-       Wat ging door je hoofd toen je je verloofde voor de eerste keer zag?

-       Wanneer realiseerde je je dat je verliefd was?

-       Wat respecteer je het meest aan je partner?

-       Op welke manier is je leven verbeterd sinds je elkaar ontmoet hebt?

-       Wat inspireert je over je partner?

-       Wat mis je het meest wanneer niet bij elkaar bent?

-       Welke kwaliteiten bewonder je het meest in elkaar?

4.     Kies de belangrijkste geloften

Ze heten geloften voor een reden, dus wat je aan elkaar belooft is het belangrijkst.
Tip: denk aan brede beloftes, zoals “Ik beloof je altijd te bij te staan” en ook heel specifieke voor jullie twee zoals “Ik beloof elke dag “I love you” te zeggen voor we gaan slapen.”

 

5.     Schrijf alles uit!

Nu dat je notities hebt ben je klaar om alles te structureren en een proefversie te schrijven. Een tip hiervoor is om 4 delen aan te houden: Bevestig jouw liefde, geef je partner complimenten, beloftes en sluit af met een slotgelofte.

Een andere manier om het te structuren is beginnen met een kort verhaal over jullie en dan overgaan naar de geloften.

 

6.     Vermijd clichés

Nu dat je een proefversie hebt, is het tijd om dit te bewerken. Neem ideëen van poëzie, boeken, religieuze, spirituele teksten en zelfs romantische films. Let wel op dat je niet letterlijk iets overneemt maar dit in jouw eigen woorden zegt. Je wilt natuurlijk dat je geloften van toepassing zijn op jullie relatie, en dit zal niet lukken als als je woorden van andere bronnen komen. Als je moeilijkheden hebt met het vermijden van clichés zoals bijvoorbeeld “Liefde is blind”, probeer dit dan te verwoorden met voorbeelden van jullie echte leven zoals “Als je nu in jouw trainingsbroek zonder make up in de zetel zit of je bent volledig opgemaakt, ze zal voor mij altijd het mooiste meisje in de wereld zijn.”

 

7.     Laat genante verhalen achterwege

Je hebt jullie familie en vrienden uitgenodigd om jullie geloften bij te wonen. Dat betekent dat je best geen “inside jokes”en te persoonlijke anecdotes aanhaald. Denk aan hoe je geloften over 10 jaar zullen klinken. Laat een goede vriend of familielid de geloften nalezen als je het goed vind om dit al te delen op voorhand.

8.     Hou het kort! 1 tot 2 minuten max.!

Jullie geloften zijn belangrijk maar dat betekent niet dat ze moeten aanslepen. Kies de belangrijkste punten die je wilt aanhalen. Als je geloften langer dan twee minuten zijn, maak aanpassingen. Schrijf bijvoorbeeld een brief naar je partner voor de volgende morgen aan hem/haar te overhandigen met jouw meer persoonlijke gedachten.

9.     Oefen luidop (serieus)!

Dit klink misschien wel een beetje raar maar het is de beste manier om jezelf voor te bereiden. Luister naar jezelf en probeer het beter te doen. Je geloften zouden makkelijk en conversationeel klinken. Wanneer je ze opzegt, luister naar eventuele moeilijkere woorden en veel te lange zinnen, en verbeter deze.

10.  Maak een ordelijke kopie voor jezelf

Het papier waarvan je leest moet goed leesbaar zijn, dus nadat je klaar bent met aanpassingen te maken, schrijf het nog eens uit. Denk ook aan de presentatie ervan want het zou kunnen dat er foto’s van gemaakt zullen worden. Een mooi notitie kaartje of notebook is hier perfect voor. Ik raad ook om het met de hand uit te schrijven en niet digitaal uit te printen.

Zorg ook voor een backup plan. Sommige koppels worden heel emotioneel en hebben het hierdoor moeilijk met spreken (dit kan gebeuren!), dus geef jullie ceremonie meester toestemming om jullie hierdoor te helpen als dit gebeurt door eventueel de woorden eerst te zeggen of jullie geloften voor jullie uit te spreken.